Σχολείο για φίλους!


ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΕΚΔΡΟΜΗ ΣΤΟ ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΤΩΝ ΟΙΝΙΑΔΩΝ

Το αρχαίο Θέατρο Οινιαδών κρατά τις ρίζες της ιστορίας του από τον 4ο αιώνα π.Χ και είναι το πιο καλά διατηρημένο από τα 6 Αρχαία Θέατρα της Αιτωλοακαρνανίας. Βρίσκεται κοντά στην Αγορά της αρχαίας πόλης, όπου πρωτοκατασκευάστηκε από τους Αθηναίους.

Το Θέατρο δέχτηκε κάποιες μετασκευαστικές επεμβάσεις από τον Μακεδόνα Φίλιππο τον Ε”, ενώ το 167 π.Χ οι Ρωμαίοι επεμβαίνουν ελαφρώς στη διαμόρφωσή του.

Έχει εκπληκτική θέα στις γύρω πεδινές εκτάσεις, στην παλιά κοίτη του Αχελώου ποταμού και τις παράκτιες περιοχές. Είναι χωρητικότητας 5.000 περίπου θεατών.

Το κοίλο του Θεάτρου είναι μεγαλύτερο από ένα ημικύκλιο και αποτελείται από 28 σειρές εδωλίων, εκ των οποίων διατηρούνται μόνο 19. Διαιρείται με 12 κλίμακες σε 11 κερκίδες χωρίς διάζωμα. Η ορχήστρα του θεάτρου (διαμέτρου 16,14μ.) σώζεται σε άριστη κατάσταση, όχι όμως και η σκηνή, από την οποία είναι ορατά μόνο τα θεμέλια του προσκηνίου (21,89μ.) και των δύο παρασκηνίων (5χ5,62μ. το καθένα, ανατολικά και δυτικά της σκηνής).

Χαρακτηριστικό του Θεάτρου η πολύ καλή ακουστική του.

Η πρώτη έρευνα πραγματοποιήθηκε το 1900 από τον Αμερικανό αρχαιολόγο B. Powell, όταν και αποκαλύφθηκε η σκηνή, η ορχήστρα και το ήμισυ του κοίλου. Τον Μάιο του επόμενου έτους αποκαλύφθηκαν οι ενεπίγραφες λιθόπλινθοι με (απελευθερωτικές) επιγραφές στο νοτιοδυτικό τμήμα του κοίλου. Το 1987 αποκαλύφθηκαν όλα τα τμήματά του από την ΕΠΚΑ Πατρών, ενώ ακολούθησε πλήρης καθαρισμός του περιβάλλοντα χώρου. Το 2002-2006 έγινε συντήρηση με ανάταξη τμημάτων του Θεάτρου.

Θεατρικές παραστάσεις φιλοξενούνται ακόμη μέχρι σήμερα στο Αρχαίο Θέατρο Οινιαδών, ενώ αρκετές φορές φιλοξενούνται και μουσικές συναυλίες. Όλα αυτά στο πλαίσιο του Φεστιβάλ του Δήμου Οινιαδών που αναβιώνει από το 1986. Πρώτο έργο που παρουσιάστηκε στο Θέατρο το 1986 ήταν το «Αχαρνής» του Αριστοφάνη.

 

Στις 20 Νοεμβρίου 2014 το 2ο Δημοτικό Σχολείο Αιτωλικού δεν έχασε την ευκαιρία να πραγματοποιήσει την εκπαιδευτική εκδρομή στο Αρχαίο Θέατρο των Οινιαδών. Οι μαθητές καταενθουσιάστηκαν και κατάφεραν να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους πάνω στην τοπική ιστορία.